Verduurzaming van de Europese industrie in de knel

april 4, 2024

Wanneer bedrijven en huishoudens van gas, kolen of benzine willen afstappen, hebben zij veel meer elektriciteit nodig. Deze elektriciteit moet over het net vervoerd worden vanaf elektriciteitscentrales, windmolens en zonneparken naar de bedrijven en woningen toe. De stijgende vraag naar capaciteit op het net kan niet worden bijgebeend door de netbeheerders. In zowel Duitsland, Frankrijk, Portugal, Spanje en Hongarije hebben netbeheerders de afgelopen tijd alarmsignalen afgegeven.

Deze netwerkproblemen zorgen ervoor dat de verduurzamingsplannen van industriële bedrijven uitgesteld worden. Door de lange wachttijden dreigt de energietransitie te mislukken. De overheid eist steeds meer van bedrijven, maar door het overvolle net kunnen deze bedrijven niet op tijd verduurzamen.

Wachttijden nieuwe aansluitingen

Bedrijven ervaren lange wachttijden voor nieuwe aansluitingen, tot wel tien jaar. Deze uitdagingen zullen zich naar verwachting verspreiden over Europa, waar de uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk de komende jaren een cruciale rol zal spelen

Europa worstelt met tekortschietende investeringen in stroomnetten in vergelijking met de groeiende doelen voor groene energie. Nederland valt op door gelijk opgaande investeringen, terwijl veel andere Europese landen achterblijven. Dit resulteert in wachtlijsten voor bedrijven en groene energieproducenten, en dwingt wind- en zonneparken soms tot stilstand, wat aanzienlijke kosten met zich meebrengt.

Oplossing

Om de problemen met netwerkcapaciteit op te lossen, moeten wereldwijd 80 miljoen kilometer aan kabels worden gelegd, wat neerkomt op een verdubbeling van de huidige netwerken. In Europa worden lange vergunningsprocedures en een tekort aan technisch personeel genoemd als obstakels voor een snelle implementatie van nieuwe netwerken.

In Nederland duurt het bijvoorbeeld gemiddeld tien jaar om een hoogspanningskabel aan te leggen, ondanks versnelling door de crisis- en herstelwet. In andere landen, zoals Duitsland, zijn de procedures vaak nog langer en vereisen ze zowel nationale als regionale vergunningen.

Bron: Energeia

Advies Energie Excellent

Voor bedrijven die streven naar duurzaamheid door middel van zonnepanelen, is het slim om te focussen op gelijktijdigheid. Optimaliseer het gebruik van de opgewekte energie door deze direct te benutten voor je bedrijfsprocessen, waardoor je minimaliseert dat je energie teruglevert aan het net. Implementeer bovendien een systeem dat de zonnepanelen automatisch uitschakelt wanneer er geen energieverbruik is, waardoor je efficiëntie maximaliseert en kosten minimaliseert.