Energiebesparingsplicht 2024: wat moet je weten?

maart 5, 2024

In Nederland wordt de energiebesparingsplicht gezien als een belangrijk instrument om energie-efficiëntie te bevorderen en de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. In 2024 staat dit onderwerp prominenter dan ooit op de agenda, met nieuwe wetten en regelgevingen die bedrijven en instellingen aansporen om actie te ondernemen. In deze blog kijken we wat de energiebesparingsplicht in 2024 inhoudt en wat het voor jou en je organisatie betekent.

Wat is de energiebesparingsplicht?

Heb je als ondernemer een verbruik vanaf 50.000 kWh of 25.000 m3? Dan ben je op grond van het Activiteitenbesluit milieubeheer verplicht om energiebesparende maatregelen te nemen, met een terugverdientijd van maximaal 5 jaar. Dit noemen we de energiebesparingsplicht. Naast deze energiebesparende maatregelen, ben je ook verplicht om CO2-reducerende maatregelen door te voeren.

Eens in de 4 jaar moet je rapporteren over de maatregelen die jij als organisatie hebt genomen. Dit doe je via de informatieplicht energiebesparing of via de onderzoeksplicht energiebesparing. Voor sommige bedrijven geldt er volgends de Europese Richtlijn Energie-Efficiëntie (EED) ook een rapportageverplichting, de EED-auditplicht.

Uiterlijk 1 december 2023 moest je deze rapportages indienen via Mijn RVO. Heb je dit niet gedaan? Dan raden we aan dit zo snel mogelijk te doen!

Informatieplicht

Wanneer je moet voldoen aan de energiebesparingsplicht, moet je je ook houden aan de informatieplicht. De Informatieplicht vereist dat grote bedrijven en instellingen jaarlijks rapporteren over hun energiebesparende maatregelen en resultaten. Het bevordert transparantie en stimuleert actieve betrokkenheid bij energiebesparing.

EED-auditplicht

De EED-auditplicht verplicht grote ondernemingen om elke vier jaar een energie-audit uit te voeren om hun energieverbruik en besparingsmogelijkheden te identificeren. Het draagt bij aan het bevorderen van energie-efficiëntie en het realiseren van besparingen.

Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML)

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft een lijst met erkende maatregelen gepubliceerd. Om te voldoen aan de energiebesparingsplicht moet je aan alle maatregelen doorvoeren die op deze lijst staan – de Erkende Maatregelenlijst voor energiebesparing (EML).

Wat is er nieuw in 2024?

In 2024 hebben er een aantal belangrijke ontwikkelingen plaatsgevonden. Zo is er een toenemende focus op de naleving en handhaving van de energiebesparingsplicht. De overheid gaat strenger toezien op de naleving van de verplichtingen. Bedrijven die hier niet aan voldoen kunnen boetes verwachten.

Daarnaast zijn er nieuwe maatregelen doorgevoerd om de energiebesparing te stimuleren. Dit zijn bijvoorbeeld subsidies en financieringsmogelijkheden voor bedrijven die investeren in energiebesparende maatregelen. Denk aan het verbeteren van isolatie, het vervangen van verouderde apparatuur, en het implementeren van energie-efficiënte technologieën.

Verder worden bedrijven aangemoedigd om gebruik te maken van innovatieve oplossingen en technologieën om hun energieverbruik te verminderen. Bijvoorbeeld door het implementeren van slimme energiebeheersystemen. Dit is waarvoor wij EAB Digitaal hebben ontwikkeld. Benieuwd? Je leest er hier meer over!

Wat kan Energie Excellent voor jouw organisatie betekenen?

EAB Excellent heeft een digitale tool ontwikkeld waarmee wij deze verplichtingen waarborgen. Hiermee heb je inzage in de diverse erkende maatregelen, de voortgang en ook word je volledig ondersteund en ontzorgt door een van onze specialisten.

Met de digitale tool ben je compliance voor de verplichte energiebesparende maatregelen. Dit betekent dat jullie bedrijf aan het Rijkdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) inzichtelijk heeft gemaakt welke duurzame maatregelen zijn gerealiseerd en welke op de planning staan.

Wil je meer weten of gebruik maken van onze dienstverlening? Neem dan gerust contact op!