Wat is de energietransitie
Om klimaatveranderingen tegen te gaan, zijn er bepaalde klimaatdoelen opgesteld in het Klimaatakkoord. Om deze doelen te bereiken, moet de uitstoot van CO2 drastisch verminderd worden. Dit kan bereikt worden door steeds meer energie te halen uit hernieuwbare bronnen. Deze hernieuwbare bronnen vervangen het gebruik van aardgas en olie (fossiele energie).
Fossiele energie wordt opgewekt door de verbranding van aardolie, aardgas en steenkool, dit leidt niet alleen tot de uitstoot van CO2, maar op lange termijn heeft het ook de uitputting van diezelfde bronnen als gevolg.
Daarentegen, zoals de naam al doet vermoeden, zijn hernieuwbare bronnen, bronnen die steeds opnieuw worden aangevuld op een natuurlijke manier, zoals de wind, de zon, de aarde, waterkracht en biosmassa. Daarnaast leidt het verbruik van deze soort energie tot veel minder uitstoot van broeikassen dan het verbruik van fossiele energie.
Deze overgang van fossiele energie naar de energie uit hernieuwbare bronnen wordt de energietransitie genoemd.
De rol van bedrijven in de energietransitie
Zowel grote als kleinere bedrijven spelen een essentiële rol in deze transitie, hoewel hun benaderingen en bijdragen kunnen verschillen door hun omvang, middelen en marktinvloed.
Grote bedrijven
Grote bedrijven hebben vaak meer en/of betere middelen om effectieve veranderingen te realiseren, die impact hebben op de energietransitie. Hieronder geven we enkele manier waarop grote bedrijven kunnen bijdragen.
Investeringen in duurzame energie
Door te investeren in grootschalige duurzame energieprojecten, zoals winparken, zonne-energie-installaties of waterkrachtcentrales, kunnen grote bedrijven de energiebehoeftes verduurzamen en soms zelfs energie terugleveren aan het net.
Innovatie en R&D
Ook kunnen bedrijven middelen inzetten voor onderzoek en ontwikkeling van nieuwe technologieën die de efficiëntie van duurzame energie verbeteren of nieuwe duurzame energiebronnen mogelijk maken. Dit kan variëren van verbeterde opslagtechnologieën voor zonne- en windenergie tot innovaties in waterstofproductie.
Inkoop van duurzame energie
Grote bedrijven hebben de koopkracht om langlopende contracten af te sluiten voor de aankoop van duurzame energie, ook wel een Power Purchase Agreements (PPA’s) genoemd. Dit biedt zekerheid aan producenten van hernieuwbare energie en stimuleert de verdere ontwikkeling van deze sector.
Duurzaamheidsdoelen en CO2-reductie
Door duurzaamheidsdoelen te stellen, kunnen grote bedrijven hun eigen CO2-uitstoot verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door energie-efficiëntieprogramma’s en het overschakelen op elektrische voertuigen.
Kleine bedrijven
Als kleiner bedrijf beschik je wellicht over minder middelen, maar toch kun je op verschillende manieren een impactvolle bijdrage leveren aan de energietransitie. Hieronder geven we je enkele voorbeelden.
Lokale en kleinschalige energieoplossingen
Door het installeren van zonnepanelen op gebouwen of het gebruik van warmtepompen, draag je als bedrijf zowel bij aan het verminderen van de energiekosten, als aan het verminderen van de CO2-voetafdruk.
Flexibiliteit en aanpassing
Doordat kleine bedrijven wendbaarder zijn, kunnen zij sneller inspelen op nieuwe technologieën en regelgeving. Zo kunnen ze sneller overschakelen op elektrische voortuigen of nieuwe energiezuinige technologieën implementeren in de bedrijfsvoering.
Samenwerkingen
Door je te verenigen in lokale samenwerkingsverbanden kunnen bedrijven gezamenlijk investeren in duurzame energieprojecten. Hierdoor kunnen ze de voordelen benutten die normaal alleen voor grote bedrijven beschikbaar zijn.
Innovatieve technologieën die de energietransitie versnellen
Om de energietransitie te versnellen kunnen verschillende innovatieve technologieën ingezet worden. Hieronder geven we je een overzicht van enkele belangrijke technologieën die op dit moment een grote rol spelen in de energietransitie.
Energieopslag
Energieopslag maakt het mogelijk om overtollige energie, wat voortkomt uit hernieuwbare bronnen, op te slaan en later te gebruiken wanneer de productie laag is. Batterijopslag heeft de afgelopen jaren veel voortgang geboekt, met verbeteringen in efficiëntie, capaciteit en kosten.
Naast batterijopslag worden ook andere technologieën ontwikkeld, denk hierbij aan zwaartekrachtopslag en thermische opslag. Door deze technologieën kan er gezorgd worden voor een stabiele en continue energievoorziening, zelfs op momenten dat de zon niet schijnt, of de wind niet waait.
Waterstof
Waterstof kan worden geproduceerd uit water via elektrolyse, aangedreven door hernieuwbare energiebronnen. Waterstof kan gebruikt worden voor vele toepassingen, waaronder vervoer, verwarming, en industrie. Het kan zelfs dienen als opslagmedium voor overtollige energie. Groen waterstof, dat wordt geproduceerd zonder CO2-uitstoot, biedt een veelbelovende oplossing voor sectoren die moeilijk te verduurzamen zijn, zoals zware industrie en scheepvaart.
Kijk hier een uitlegvideo over waterstof!
Slimme netwerken (Smart Grids)
Een smart grid, ook wel een slim netwerk genoemd, is een elektriciteitsnetwerk dat geavanceerde technologieën inzet om vraag en aanbod van elektriciteit op een efficiënte manier te beheren. Het is een slim energiesysteem waarbij bijvoorbeeld zonnepanelen, elektrische voertuigen, windturbines, waterpompen en huishoudelijke apparaten samenwerken om energie optimaal en intelligent te distribueren.
Toekomst van Energie
De combinatie van deze technologieën vormt de basis van een duurzaam energiesysteem. Energieopslag zorgt voor continuïteit in de energievoorziening, waterstof biedt een schone brandstofoptie voor diverse sectoren, en slimme netwerken zorgen voor een efficiënte en betrouwbare distributie van energie. Samen maken ze het mogelijk om het gebruik van fossiele brandstoffen te verminderen, de CO2-uitstoot te verlagen en een duurzame toekomst te creëren.
De energietransitie blijft een uitdaging, en wij staan voor je klaar om je hierbij te helpen! Benieuwd hoe wij jouw organisatie kunnen ondersteunen op weg naar een duurzame toekomst? Neem dan eens geheel vrijblijvend contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijkheden.