Maandreview april 2023 – EAB Excellent

mei 4, 2023

De maand april is voorbij en nog steeds zien we, ondanks het frisse weer, een dalende gas- en elektra prijs op de energiemarkten.

Bij de korte termijnmarkt (spot) is de dalende trend iets beter te zien. Op woensdag 19 april hadden we zelfs negatieve prijzen tot wel –€200,00 per Mwh. Dit kwam voornamelijk door het grote aanbod van duurzame energie door de hoge zon- en windkracht van die dag. Doordat we steeds meer zon- en windproductie krijgen is het zeker niet de laatste keer dat de producent geld toe moet leggen om zijn energie terug leveren op het net.

De afgelopen maanden zijn in Frankrijk diverse stakingen geweest tegen de geplande pensioen hervormingen van de regering. Door deze acties en gepland onderhoud lagen verschillende kerncentrales stil waardoor gevreesd werd voor een tekort en hoge prijzen. Frankrijk is een van de belangrijkste landen als het gaat om het aanvullen van het elektriciteitsnet omdat zij momenteel 18 centrales hebben met 56 reactoren. Ter vergelijking, er zijn 300 windmolens nodig om één kerncentrale te vervangen. Dit geeft aan hoe belangrijk een kerncentrale is voor het Europese elektriciteitsnet.

Voor de lange termijn wordt ook geen sterke prijsstijging verwacht. De gasvoorraden zijn goed gevuld en het ‘warmere’ weer komt eraan.